Oficialii UE cauta metode pentru a scapa de excedentul productiei de zahar. In acest scop, fabricile din Romania care produc zahar din sfecla pot renunta la cota alocata contra unei sume de 754 de euro pe tona, daca depun o cerere pana la 31 ianuarie. In acelasi timp, niciuna dintre cele patru fabrici autohtone nu sunt dispuse sa renunte la cota de zahar alocata. Uniunea Europeana a fost nevoita sa recurga la acest stimulent financiar pentru ca piata comuna se confrunta cu un excedent de zahar din sfecla, stocurile ajungand la 3,5 milioane de tone in prezent. "Fabricile care renunta la cota pentru zahar din sfecla pot primi un sprijin de restructurare, dar toate cele patru societati care produc zahar din sfecla au anuntat ca nu vor renunta la acest drept", a declarat directorul executiv al Patronatului Zaharului, Gheorghe Bejan. Romania a obtinut in urma negocierilor cu Uniunea Europeana o cota de 109.164 de tone de zahar din sfecla si o cantitate de 329.636 de tone pentru procesarea zaharului brut, precum si o cota de 9.981 de tone de izoglucoza, materie prima in industria bauturilor racoritoare si alte domenii.