Constiinta unui Liberal de Stanga: Economia, extrema urgenta!
Urmeaza doi ani foarte grei pentru toti romanii, ani cand trebuie sa platim datoriile facute-degeaba!-de basescu si gasca, sub pretextul "salvarii Romaniei de la dezastru". Nu suma de plata ar fi, totusi, marea problema, ci intervalul scurt de timp in care trebuie platita si, mai ales, capacitatea extrem de redusa a economiei romanesti de a genera resursele necesare platii datoriei externe.
Ei bine, aceasta problema, a capacitatii economiei de a genera resurse, nu se poate rezolva peste noapte, si nu cu dogme economice. Ce ma ingrijoreaza la USL este atat absenta unei gandiri economice coerente, cat si dogmatismul gandirii liberale, care, de fapt, se rezuma la a lasa lucrurile la voia intamplarii. Sa fim onesti: PNL a irosit patru ani, in perioada 2004-2008, in care putea genera schimbari de substanta in structura aparatului productiv, pretextand ca statul e prea prost pentru a face asa ceva in economie.
Nici acum nu vad mari schimbari in gandirea economica liberala. Risc o "profetie": daca USL se va rupe, motivul rupturii acesta va fi: diferentele de viziune in plan economic. Nu lupta pentru putere, nu lupta pentru controlul banilor publici. Iar Crin Antonescu este incapabil sa medieze astfel de conflicte.
Nu stiu cand va fi prima criza majora in USL, dar ne putem da seama de unele lucruri cat de curand. Asta insemnand constructia Bugetului si Acordurile cu FMI, cel existent si cel viitor. Faptul ca liberalii au usuit FMI in timpul guvernarii Tariceanu este departe de a juca in favoarea Romaniei. Este cazul ca USL sa inteleaga ca acum politica trece pe planul trei sau patru, pe unu urcand economicul si pe doi socialul, care nu se reduce la salarii si la pensii.
Poate ca nu ar fi rau ca PSD, PNL si PC sa constituie un grup de lucru, care sa construiasca o abordare comuna a problemelor economice, inclusiv la nivel ideologic. In fond, USL este o mare coalitie centrista: nu ar trebui sa fie prea greu sa-si construiasca o viziune in domeniu, pragmatica, si cat mai dezideologizata cu putinta. Niciun subiect si nicio solutie nu trebuie sa fie tabu, nici impozitarea, nici privatizarea, nici interventia statului in economie, nici reformele in serviciile publice.
Economia Romaniei trebuie sa ramana una mixta, cu o prezenta solida a statului in domeniile strategice. Statul poate fi si bun administrator, si decident strategic, cu o conditie: sa vrea. Iar din punctul meu de vedere unul dintre mesajele transmise de cetateni statului, in 2012, a fost acela ca a venit vremea sa se ia in serios si sa-si faca treaba cum se cuvine. Sper ca USL a inteles acest mesaj, si va incepe sa repuna statul in functiile sale firesti, incepand cu economia.
|